MOL csapat Jégkorong Blog

Tanult és vb-meccset nézett Svédországban a MOL Liga korábbi sztárja

2013.05.19. 18:20 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

janosi_fradi.jpgJánosi Csaba idén év elején döntött úgy, hogy felhagy az aktív játékkal és a folytatásban edzőként próbálja átadni a fiataloknak, amit ő az elmúlt évtizedekben a jégen megtanult. Jelenleg a Vasas utánpótlásedzője (U10 és U12), valamint a serdülőválogatott segédedzője. Jánosi tagja volt annak a jégkorong-válogatottnak, amelyik 2009-ban részt vett Svájcban az A-csoportos világbajnokságon.

Nem mellékesen a vb-re fizetés nélküli szabadság árán tudott csak kijutni, hiszen főállásban a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban tanított. (Volt olyan sajtóorgánum, amely akkor kiszámolta, hogy van olyan kanadai sztár, aki a 1346-szorosát keresi a testnevelő tanárból lett klasszis támadónak.)

Jánosi az elmúlt hetekben a Nemzetközi Utánpótlás Edzők Szimpóziumán vett részt Stockholmban. A tapasztalatairól a hazai szövetség hivatalos honlapján az icehochey.hu-n számolt be.

Elmondta, több országból voltak résztvevők, utánpótlásedzők, akiket a hazai szövetségek delegáltak. A három napos szimpóziumon 12 előadást hallgattak meg, vegyes témákban, így szó volt többek között az edzéstervezésről, szárazedzések tervezéséről, és különféle gyakorlatokról.

Nemzetközi volt az előadók névsora, és a nagy részük svéd volt, de csehek és kanadaiak is tartottak magas színvonalú előadásokat. „Pénteken és szombaton két svéd meccset is meg tudtunk nézni az A-csoportos világbajnokságon, és ami nagyon érdekes volt, hogy a svéd segédedző a meccs előtt egy órával átjött a szimpózium helyszínére, és ott mesélt nekünk” – mondta a három nap talán legnagyobb élményéről. 

A korábbi Fradi-játékos szerint nagyon hasznos volt ez a pár nap, hiszen számos új dolgot is hallott, illetve, a már meglévő ismereteket is nagyszerűen rendszerezték. „A svéd utánpótlás rendszerről például sokat megtudhattam. Ők pár éve kidolgoztak egy rendszert, és egy egységes playbook alapján tanítják a hokit országszerte. Természetesen vannak különbségek, de az alapok átadása, mindenhol eszerint működik” – mondta a hazai szövetség honlapján.

Ugyanakkor tisztában van vele, az ott tanultakat egy az egyben nehéz átültetni a magyar jégkorongba, hiszen Svédországban teljesen mások a lehetőségek. A skandináv országban több az edző, több a jégpálya, és a sportágnak is egészen mások a hagyományai.

Kérdéses számára, hogy itthon a klubok hogy fogadnának egy ilyen kezdeményezést, hiszen mindenhol különböző edzők vannak, finnek, kanadaiak, stb. ezzel szemben Svédországban nagyrészt svéd edzők dolgoznak, így egyszerűbb egy irányba terelni a jégkorongot.

Jánosi már korábban elmondta, edzőként is szeretné magát lépésről lépésre felépíteni, csak úgy, mint játékos korában. Ez utóbbira a legjobb példa, hogy azon kevés játékosok közé tartozik, akik nem voltak ott 2008-ban Saporóban, mégis sikerült kiharcolniuk, hogy tagjai legyenek az egy évvel későbbi A-csoportos vb-n szereplő válogatottnak. 

(Fotó:jegkorongblog.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-jegkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr225307209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása