MOL csapat Jégkorong Blog

Történelmi sikert ért el a női U18-as jégkorong-válogatott

2013.01.06. 16:20 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

ifijegkorong_nok.jpgMiközben a tizenévesek legtöbbje az év utolsó napjaiban a szilveszteri buliját szervezte, volt tízegynehány hölgy (és mellettük pár úr), akik történelmi tettre készültek Finnországban. December 29-én kezdődött és a hétvégén ér véget a női U18-as jégkorong világbajnokság.

Gömöri Csaba és Buzás Norbert szövetségi edzők együttese azzal a céllal vett részt a tornán, hogy bennmaradjon a világ legjobb nyolc csapata között, s ezt sikerült teljesítenie. Ez hatalmas teljesítmény annak tükrében, hogy magyar női jégkorongozók ezt megelőzően semmilyen korcsoportban nem szerepeltek a legmagasabb osztályban.

A mieink a világ talán legerősebb együttese, Kanada ellen kezdték meg a szereplést, és sokáig egyenrangú partnerei voltak az észak-amerikai alakulatnak, amely csak a záróharmad elején tudott komolyabb előnyre szeret tenni, és végül megnyerte a mérkőzést.

A folytatásban a németek ellen nagy volt a trét, hiszen egy esetleges siker már azt jelentette, a magyar együttes minden bizonnyal meghosszabbítja részvételét a legjobbak között. December 30. valószínűleg arany betűkkel kerül majd be a hazai jégkorong történelmébe.

A magyar együttes az első harmadban hátrányba került, de a második elején sikerült egalizálnia az eredményt. Több gól már nem is esett a rendes játékidőben, így jöhetett a hosszabbítás a győztes gólig. Erre szerencsére nem kellett sokat várni, hiszen a 63. percben az egész tornán parádésan játszó Huszák Alexandra egy remek szóló után megszerezte a magyar együttes gólját.

Mivel az várható volt, hogy a zárófordulóban a németek kikapnak a kanadaiaktól, így biztossá vált, hogy a mieink teljesítették a minimális célt, a bennmaradást. Az utolsó csoportmeccsen a házigazda finnek bő tíz perc alatt lerendezték a meccset, így a mieink a folytatásban, a negyeddöntőben a svédekkel mérkőzhettek.

A vb-bronzérmes skandináv alakulatot nagy küzdelemre kényszerítette a magyar csapat, de sajnos be kellett látni, a győzelemre nem sok esélyünk volt. A finn meccshez hasonlóan ez a találkozó is eldőlt az első harmadban, így a mieink az ötödik helyért csaphattak össze a finnekkel.

Közel járt a történelmi sikerhez a válogatott, ám végül Finnország pár napon belül másodjára is győzni tudott. Szomorkodásra azonban így sincs semmi ok: az A-csoport hatodik helye így is történelmi siker!

Amint arról a hazai szövetség honlapja is beszámolt, ilyen magasságban még sosem járt női csapatunk (és ez pedig a női nagycsapat jövőjét is fényessé teheti), azzal, hogy a vonalat nem is közvetlenül, hanem még egy hellyel alattuk húzzák meg a végelszámoláskor, nem csak retúrjegyet váltott a világelitbe a csapat, hanem bizonyította, immár hivatalosan is oda tartozik.

Az első harmadban ugyan jelentős esemény nem történt (se gól, se kiállítás), azonban a statisztikában elmerülve jól látszik, amit Gömöri Csaba már az első finn-magyar után is említett: közel sincs hatalmas különbség a két csapat között. Sőt, míg a magyar együttes 16-szor, a finn "csak" 8-szor lőtt kapura.

A második játékrészben aztán alig öt perc leforgása alatt két gólt is szerzett a finn válogatott, ám a második északi találatot követően Huszák Alexandra hozta gyorsan vissza a reményeket, hiszen a 28. percben szépíteni tudott. Sőt, az újabb találat a harmadik harmadban sem jött össze, míg a hazaiak az 56. percben egy előnyből szerzett góljukkal eldöntötték a csatát.

Összességében a vereség ellenére is fantasztikus eredményt ért el a csapat a hatodik hely megszerzésével, és talán nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk, hogy nem lezárult egy Asiago óta íródó történet, hanem ez eddig csak egy fantasztikus legenda prológusa volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-jegkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr835000495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása