MOL csapat Jégkorong Blog

Már három hónap sincs hátra az év legfontosabb jégkorong tornájáig

2014.01.28. 14:30 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szuper2.jpgAz április a magyar jégkorong arany hónapja is lehet, hiszen három válogatottunk is világraszóló sikert érhet el. A női válogatott Lettországban a divízió I/B-vb-n, a férfi utánpótlás pedig itthon bizonyíthat, hiszen Székesfehérváron rendezik az U18-as divízió I/B-vb-t. A felnőtt férfi csapatunk pedig a Dél-Koreában a divízió I-es vb-n léphet egy osztállyal feljebb.

Már 90 nap sincs hátra a Dél-Koreában megrendezésre kerülő divízió 1/A csoportos világbajnokságig, amely a magyar jégkorongsport idei legfontosabb eseménye. A minden eddiginél erősebb mezőnyben, időrendi sorrendben a házigazdák, Ukrajna, Szlovénia, Ausztria és Japán együttesével mérkőzik válogatottunk.

A 2014-es IIHF divízió I-es jégkorong-világbajnokságot két csoportra bontva Dél-Koreában ("A" csoport), és Litvániában ("B" csoport) rendezik április 20. és április 26. között. A vb-n tizenkét válogatott vett részt, a két csoportban 6–6. Az A csoport első két helyén végző válogatottak feljutnak a főcsoportba, így részvételig jogot szereztek a 2015-ös IIHF jégkorong-világbajnokságra. Az A csoport utolsó helyezettje kiesik a B csoportba. A B csoport első helyezettje feljut az A csoportba, az utolsó helyezett pedig a divízió II A csoportjába kerül.

Vegyük sorba ellenfeleinket, melyek legtöbbje erősebbnek tűnik, de nem verhetetlen.

Itt van rögtön Ausztria, melynek játékosait elsősorban az EBEL-ben szereplő Sapa Fehérvár hokisai ismerhetnek a legjobban. Az osztrákok az 1928-as olimpia óta vesznek részt az olimpián és a vb-ken. 1931-ben és 1947-ben bronzérmet nyertek a vb-n, máig ez a legjobb eredményük.

A B-csoportos vb 1951-es bevezetésekor a válogatottat átsorolták oda. 1969 és 1992 között nem voltak az A-csoportos vb-n, jellemzően a B-csoportban szerepeltek. 1993 és 2005 között egy évet leszámítva az A-csoportban voltak, 2005 óta pedig váltakozva szerepelnek a főcsoportban és a divízió I-es vb-n. amíg egyik évben feljutnak a legjobbak közé, a következőben ki is esnek onnan  .

A szlovén válogatott Jugoszlávia szétesését követően a C-csoportban kezdett, ahonnan 1997-ben jutottak fel a B-csoportba, majd 2001-ben meg is nyerték divízió I-es vb-t. 2002-ben játszottak először a főcsoportban. Azóta vegyesen a főcsoportban és a divízió I-ben szerepelnek. A hatos csoportból a szlovén az egyetlen válogatott, amely érdekelt lesz februárban a Téli olimpián. Vérmes reményeik azonban ott sem lehetnek, hiszen csoportjukban szerepel többek között Oroszország, Szlovákia és az Egyesült Államok.

A japán Ázsia egyik legeredményesebb válogatottja Kazahsztán mellett. A Nemzetközi Jégkorongszövetség 1998 és 2004 között, Japán csapatának az előző évi helyezésétől függetlenül, biztosította az indulás lehetőségét a jégkorong-világbajnokság legmagasabb osztályában. 2004-es kiesésük óta azonban nem sikerült feljutniuk, többnyire a középmezőnyben szerepelnek.

A dél-koreai együttes először 1979-ben szerepelt a világbajnokságon, a legfelsőbb osztályba a legjobb 16 csapat közé még nem került fel. Annak ellenére, hogy ők a rendezők, ők tűnnek a leggyengébbnek. Ez még akkor is igaz, ha a tavalyi budapesti vb-n „sikerült” velük háromgólos előnyről döntetlent játszanunk, hogy aztán a szétlövés után történelmük egyik legnagyobb győzelmét ünnepelhessék. . .

Ukrajna először 1993-ban vett részt a világbajnokságon, ahol a C-csoportos vb-re sorolták be. 1997-ben nyerték meg a C-csoportos vb-t, a következő évben a B-csoportost is, amivel felkerültek a legjobbak közé. 2007-ben estek ki a főcsoportból, azóta a divízió I-ben szerepelnek.

2008-as kiírásnak ők voltak a legnagyobb esélyesei, de az utolsó mindent eldöntő találkozón Vas Márton (2), Palkovics Krisztián és Peterdi Imre révén 4-2-es vereséget szenvedtek a magyar együttestől, amely 70 év után jutott fel a legjobbak közé. A magyar együttes számára bizakodásra adhat okot, hogy azt a tornát is Ázsiában rendezték . . .

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-jegkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr545786401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása