MOL csapat Jégkorong Blog

Befejezte pályafutását az elmúlt 20 év egyik legjobbja

2012.06.05. 11:40 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Lassan csak beköszönt a nyár, így érthető, hogy a jégkorongozók pihennek, szabadságukat töltik. Ennek ellenére az elmúlt hét egyik legnagyobb szenzációja mégis egy (klasszis)hokis nevéhez kapcsolódik. Bejelentette visszavonulását Palkovics Krisztián, a Sapa Fehérvár AV19 és a magyar jégkorong-válogatott emblematikus játékosa.

A 37 esztendős, 221 válogatottságával az aktívak között egészen mostanáig csúcstartó csatár - aki kizárólag a fehérvári csapatot erősítette - a jövőben vezetőként dolgozik tovább klubjánál.

"Egy olyan lehetőséget kaptam, hogy dönthettem, merre megyek tovább. A családommal úgy határoztunk, hogy a sportolói életem helyett inkább a civil élet felé megyek" - mondta az MTI-nek az elmúlt évtizedek minden jelentősebb magyar jégkorong-sikerében főszerepet vállaló csatár.

Saját bevallása szerint pályafutása legnagyobb élménye, hogy a válogatottal megnyerte a szapporói divízió I-es vb-t, és játszhatott az elit világbajnokságon – melyen Dánia ellen be is talált -, míg klubszinten a világ legjobbjai ellen szerepelhetett a Kontinentális Kupában és az osztrák bajnokságban (EBEL).

Palkovics a székesfehérvári Alba Volán SC saját nevelése, és neve szinte egybeforrt a 2009 márciusában elhunyt Ocskay Gáborral, akivel a kezdetek óta egy sorban szerepeltek. Több évtizede meghatározó játékosa a Volánnak és a magyar válogatottnak is, amiben 1992-ben mutatkozott be, a C-csoportos junior Európa bajnokságon.

A válogatottságot a tavalyi vb után – amikor az olaszok ellen egy hosszabbításban bekapott gól miatt nem jutottunk fel az A-csoportba – mondta le. Így 20 év után, idén először játszott nélküle az aktuális vb-n a magyar válogatott.

Az Alba Volán történetének legjobb góllövője képes volt arra, amire nagyon kevesen, valóban a csúcson hagyta abba. Klubja fennállása legjobb szezonját tudhatja maga mögött az osztrák ligában, míg ő maga megszerezte 100. gólját az EBEL-ben. 

A hokitól természetesen nem szakad el, hiszen a jégkorong-akadémiánál jelenleg is a felügyelő bizottság tagja, és a jövőben valószínűleg ezt a kapcsolatot fogják még szorosabbra fonni. Lehetséges, hogy hamarosan bekerül az elnökségbe és szakmai oldalról segít a csapatnak, és az akadémiának.

A klub a 2012/13-as EBEL-szezon első hazai mérkőzésén ünnepélyes keretek között visszavonultatja Palkovics 24-es számú mezét, amely a jövőben a csarnok légterében fog lógni, Ocskay Gábor három éve visszavonultatott 19-es számú meze mellett.

Palkovics Krisztián eredményei:

Divízió I-es vb aranyérmes: 2008

Divízió I-es vb ezüstérmes: 2002, 2007, 2010, 2011

Divízió I-es vb bronzérmes: 2003, 2005

Egyesület: Alba Volán SC

9-szoros magyar bajnok

5-szörös Magyar Kupa-győztes

2-szeres Interliga-győztes

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-jegkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr124565634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása