MOL csapat Jégkorong Blog

Finnország esélytelenként, történelmi negyeddel lett világbajnok

2011.05.17. 22:13 | MOL Csapat Blog | 1 komment

Finnország jégkorong-válogatottja a svédek elleni 6-1-es győzelemmel megszerezte történelme második világbajnoki címét. A finnek a siker mellett egy másik történelmi tettet is végrehajtottak, hiszen vb-döntőben egy csapat emberemlékezet óta nem ütött öt gólt.

A finnek az első harmad 0-0-ja és a második húsz perc 1-1-e után a záró harmadban tetszés szerint ütötték a gólokat és végül hatalmas verést mértek szomszédjukra. Az eset érdekessége, hogy előbb két perc alatt ütöttek kettőt, majd a meccs végén három perc alatt újabb kettőt.

A két csapatnak azonban nem az volt az első vb-fináléja. Az 1995-ös döntőt 4-1-re nyerték a finnek, akiknek az volt az első jelentősebb sikerük. Azóta ez volt az első olyan világbajnokság, amelyen nem szerepelt olyan játékos, aki azon a vb-n is játszott.

1998-ban ismét összecsaptak – akkor kétmeccses volt a döntő -, és akkor a svédek örülhettek a két meccsen elért 1-0-ás győzelmükkel. Nem mellékesen a két együttes csatározása 2006-ban a torinói olimpia döntőjében is svéd sikerrel zárult. (A svédek abban az évben a vb-t is megnyerték.)

A mostani vb-re úgy érkeztek, hogy nem volt velük szemben különösebb elvárás, a torna előtt valószínűleg már az elődöntőt is hatalmas sikernek könyvelték volna el. Az együttesben mindössze öt NHL-es játékos kapott helyet, elsősorban KHL-ben szereplőkre és otthon játszókra épült.

Ezt jól mutatja, hogy a vb All Star csapatába is mindössze egy finn játékos került be. Ebben persze szerepet játszhat az a tény is, hogy a szavazatokat a második harmad végéig kellett leadni. Mint jeleztük, ekkor még 1-1 volt. Így végül csak Immonen kapott helyet a Fasth (svéd) – Petrasek (svéd), Zidlicky (cseh) – Berglund (svéd), Immonen (finn), Jagr (cseh) összetételű csapatban.

A finnek sikerükkel nagyot léptek előre az IIHF világranglistáján, ahol a vb-negyedik oroszok mögött a második helyen állnak. A szbornaja jelenleg 20 ponttal előzi meg a friss világbajnokot, akit a svédek, a kanadaiak és a vb-bronzérmes csehek követnek. (Magyarország jelenleg a 20. helyen áll, mindössze 35 pontra lemaradva Ukrajnától, de 210 ponttal megelőzve Nagy-Britanniát.)

A finneket természetesen több tízezres – egyes becslések szerint százezres - tömeg fogadta Helsinkiben, ahol a főtéren hatalmas buli keretében ünnepelték a nemzet hőseit.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-jegkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr1002912383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a111es 2011.05.22. 01:56:16

"A finnek az első harmad 0-0-ja és a második harminc perc 1-1-e után a zárónegyedben tetszés szerint ütötték a gólokat ..." ---Nem akarok nagyon okos lenni, de egy hoki meccs nem 3db 20 perces harmadból áll? kiváló cikk a mol-csapattól!
süti beállítások módosítása