MOL csapat Jégkorong Blog

Ünneplésre okot adó hokis búcsúk

2012.11.14. 12:40 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

hoki válogatott.jpgA magyar jégkorong-válogatott büntetőkkel 7-6-ra kikapott vasárnap az esélytelenebb holland csapattól, így nem jutott tovább a 2014-es szocsi olimpia selejtezősorozatának budapesti tornájáról. Ez azt jelenti, hogy minimum négy évet kell várni, hogy ismét magyar hokicsapatnak szurkoljunk a téli olimpián.

Érdekesség, hogy a három selejtezőcsoportból csak Kijevben sikerült a hazai csapatnak megnyernie az előselejtezőt, Japán és Magyarország otthon bukta el a továbbjutást. Érthető volt, hogy a több ezer ünneplésre készülő magyar szurkoló szomorúan hagyta el a Papp lászló Budapest Sportarénát.

Pedig a vasárnap hatalmas magyar ünnepléssel indult. Öt visszavonult, a 2009-es svájci A csoportos világbajnokságon is részt vett válogatott játékost köszöntött a Magyar Jégkorong Szövetség az olimpiai selejtező zárónapján.

A vasárnapi találkozó előtt Palkovics Krisztián, Svasznek Bence, Majoross Gergely, Jánosi Csaba és Holéczy Roger vehette át az MJSZ emlékplakettjét. Az aktív játéktól már mindannyian visszavonultak, összesen több mint 400 alkalommal szerepeltek a nemzeti csapatban.

Az elmúlt két évtized talán legnagyobb játékosát, Palkovics Krisztiánt már magasztaltuk korábban, amikor felhagyott az aktív játékkel, ezúttal a többieket próbáljuk röviden bemutatni.

Jánosi Csaba amellett, hogyí évekig volt a Ferencváros meghatározó játékosa, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium diákjait tanította a sport szépségeire. Ő volt ugyanis az A-csoportban szereplő együttes egyetlen olyan tagja, aki nem profi, és civilben is dolgozik, testnevelő tanár a Deák téri iskolában.

A vb idején kiszámolták, hogy a magyar csapat egyik legmegbízhatóbb védője a közalkalmazotti 130 ezer forintos fizetésével alig maradt el mondjuk Dany Heatley-től, aki a vb évében 10 millió dollárt (2,1 milliárd forintot) keresett az Ottawa Senators színeiben, az 1346-szorosát jánosi keresetének. A nagyszerű védő jelenleg a Vasasnál a mini korosztály edzője, emellett az ifjúsági és a junior csapatnál is segédkezik.

Majoross Gergely 10 évig volt válogatott, összesen 8-szoros magyar bajnoknak mondhatja magát. Pályafutását a Ferencváros utánpótlás csapatában kezdte. Egészen 1999-ig a zöld fehéreknél játszott, majd az Alba Volánhoz igazolt. 2001-ben az Interliga legjobb csatárának választották.

A Székesfehérváron töltött évei alatt hétszer lett magyar bajnok a Volánnal. A 2008-09-es idénytől a Budapest stars csapatát erősítette. 2010.-ben kikerült a válogatott bő keretéből. Ugyanebben az évben elvállalta, hogy segíti a MAC kölyök és serdülő csapatainak felkészülését. 2010 júliusában újra a Ferencváros játékosa lett. 2010 decemberében Miskolcra távozott az FTC-ből. A szezon után bejelentette, hogy befejezi játékospályafutását.

Holéczy Roger Chicagóban született magyar emigránsok gyermekeként. Sportolói pályafutása a legrangosabb amerikai juniorligában, az USHL-ben kezdődött. Két évet töltött el itt a Dubuque Fighting Saints csapatában. Ezt követően az amerikai egyetemi bajnokságba az NCAA-ba igazolt. Itt négy szezont töltött a Northeastern University-ben, amelynek örökranglistáján a harmadik legtöbbet játszott és a 25. legtöbb gólpasszt adott játékos a mai napig.

2000-ben tett egy rövid kitérőt Németországban, majd Pat Cortina ajánlásával az Alba Volán csapatába került, ahol három szezonon keresztül játszott. Innen egy svéd harmadosztályú klubhoz, a Gislaved SK-hoz igazolt, majd a Vasas Budapest Stars csapatában játszott, 2010-ben visszatért fehérvárra a Volánhoz. Eddig karrierje során 43-szor öltötte magára a magyar válogatott mezét, melyben négy világbajnokságon játszott, többek között a 2009-es A-csoportos tornán is szerepelt.

Svasznek Bence kilencszeres bajnokként döntött a visszavonulás mellett. A ferencvárosi nevelésű jégkorongozó, az élvonalban először 1993-ban mutatkozott be, az ősi rivális Újpest játékosaként. Első bajnoki címét az FTC-vel nyerte, még 1997-ben. Sikerekben gazdag pályafutása során kilenc világbajnokságon vett részt és 135-ször kapott helyet a nemzeti együttes keretében.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-jegkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr284906647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása