MOL csapat Jégkorong Blog

Olasz és kazah búcsú az A-csoporttól

2012.05.16. 14:45 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

A Svédországban és Finnországban zajló jégkorong-világbajnokságon ugyan még hátra van hat meccs a csoportkörből, de az már eldőlt, hogy kik végeznek a két csoport utolsó helyén, kik kényszerülnek jövőre a divízió 1-ben szerepelni.

Nagy meglepetés nem történt, hiszen az a két együttes esett ki – Olaszország és Kazahsztán – amelyek tavaly feljutottak, így csak átmenetileg mondhatták magukat A-csoportosnak. Jövőre már ismét a feljutásért küzdhetnek és ellenfeleik a feljutó Dél-Korea mellett Japán, Nagy-Britannia és Magyarország lesz.

Mindenesetre a két együttes nem lehet túl büszke a legjobbak közt mutatott teljesítményére. A kazahok hét meccsükön mindössze egy hosszabbítást tudtak kiharcolni – az Egyesült Államok ellen – a többit mind a rendes játékidőben veszítették el. 11 lőtt góljukkal szemben háromszor annyit kaptak.

Pedig az utolsó körben megvolt az esélyük, hogy meghosszabbítsák A-csoportos tagságukat. Miután a franciák legyőzték a fehéroroszokat, Puskarjovéknak „csak” a finneket kellett volna elkapniuk. Az első harmadban még partiban voltak a házigazdákkal, de a második húsz percben minden eldőlt, amikor a finnek három gólt szerezve tetemes előnyre tettek szert. A kazahoknak ugyan sikerült szépíteniük, de többre nem futotta tőlük, így búcsúztak.

A másik csoportban az olaszoknak – akik 2011-ben Budapesten jutottak fel - reális esélyük volt a bennmaradásra, mivel korábban legyőzték a dánokat. A zárókörben azonban a skandinávok megverték a letteket, így az olaszoknak az eddig hibátlanul teljesítő oroszokat kellett volna legyőzniük.

Ha azt vesszük, hogy az eddigi meccseken a dánok legyőzését nem számítva összesen kétszer találtak a kapuba, míg az oroszok 23-szor, akkor sejthetjük, milyen esélyekkel léptek jégre Scandelláék. Az oroszok a várakozásoknak megfelelően könnyed, magabiztos 4-0-s győzelmet arattak és veretlenül nyerték meg a csoportjukat. (Az orosz válogatott tíz góllal szerzett többet, mint a kazah és az olasz összesen.)

Így biztossá vált a 2013-as divízió 1/A-s világbajnokság résztvevőinek névsora. Magyarországnak a két kiesett Kazahsztán és Olaszország mellett, a feljutó Dél-Koreával, Japánnal és Nagy-Britanniával kell megküzdenie a 2014-es A-csoportos vb szereplésért.

A jövő évi tornára a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) is pályázik! Kovács Csaba szakmai alelnök az MTI-nek elmondta: az elnökség döntött a kandidálásról, arról a rendezési jog elnyerése után határoz, hogy melyik városban lesznek a mérkőzések. A szóba jöhető két csarnok a budapesti Papp László Aréna és a debreceni Főnix Csarnok. A nemzetközi szövetség (IIHF) várhatóan május 18-án, Helsinkiben dönt a helyszínről.

Magyarország eddig négy divízió I-es vb-nek adott otthont: 2002-ben Székesfehérvár és Dunaújváros, 2003-ban és 2011-ben Budapest, 2005-ben pedig Debrecen volt a rendező. A tornáról az első két helyezett jut fel a 16-os elitbe, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-osztályba.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-jegkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr604516190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása