MOL csapat Jégkorong Blog

Felfordul a hokivilág

2010.09.19. 14:54 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

2012-től visszaállhat a jégkorong-világbajnokságok régi rendszere, vagyis a 16 csapatot felvonultató élvonal mögött egyetlen olyan osztály lenne, amelyből fel lehetne jutni a legjobbak közé - látott napvilágot a magyarok számára legfontosabb javaslat a nemzetközi szövetség (IIHF) szlovéniai közgyűlésén.

Jelenleg az élvonalban 16 válogatott szerepel, "alatta" két hatos csoportban érdekeltek a divízió I-es alakulatok - köztük a magyarok is. Most a két divízió I-es győztes jut fel az elitbe. A javaslat szerint ez megváltozna, a másodosztályba (amelynek divízió I A csoport lenne az új elnevezése) a világranglista alapján az élvonalban szereplőkön kívüli hat legjobb kapna besorolást. Innen a két legjobb jutna fel az élvonalba, az utolsó pedig kiesne a harmadosztályba (ezt hívnák divízió I B csoportnak). A rendszer esetleges megváltoztatásáról 2011 májusában lesz döntés. A rendszer esetleges megváltoztatásáról 2011 májusában lesz döntés.

A magyarok jelenleg a divízió I-ben szerepelnek, és az új rendszer alapján a másodosztályban (azaz a divízió I A csoportjában) lenne a helyük. Amennyiben a javaslatot elfogadják, és 2012-től életbe lép, akkor a jövő áprilisi, budapesti szerepléstől függ, hogy a magyarok hol folytatják. Ha Ted Sator szövetségi kapitány együttese megnyerné a hazai rendezésű divízió I-es vb-t, akkor 2012-ben a világelitben szerepelhet. Ha lemarad a feljutásról, ám a hatos csoportban nem a mezőny vége felé zár, akkor 2012-től a másodosztályban, azaz a divízió I A csoportjában folytatja. Rossz budapesti helyezés esetén a divízió I B csoportjában, vagyis a harmadosztályba bukhat a csapat.

Azt viszont az IIHF küldöttei most elfogadták, hogy az elit vb menetrendje 2012-től változik. A résztvevő 16 csapatot két nyolcas csoportba sorsolják, a körmérkőzések után pedig a legjobb négy-négy vívja a negyeddöntőt. Az 5-7. helyezett számára véget ér a vb, a két csoportutolsó pedig kiesik a divízió I-be. Így összesen 64 meccset rendeznek a tornán a mostani 56-tal szemben. A mostani rendszerben a négy négyes csoportból az első három jut a kétcsoportos középdöntőbe, onnan a négy-négy legjobb vívja a negyeddöntőt. Az alapkörben a négy csoportutolsó körmeccsen dönti el, ki a két kieső.
 
A 2016-os vb megrendezésére három ország, Oroszország (Moszkva és Kazany), Dánia (Koppenhága és Herning), valamint Ukrajna (Kijev) pályázott. Döntés ez ügyben 2011 májusában lesz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-jegkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr262307599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: vb válogatott szabályváltozás iihf
süti beállítások módosítása