MOL csapat Jégkorong Blog

Teljesítette a célt a hoki-válogatott

2014.04.27. 09:41 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

jégkorong válogatott.jpgVéget ért a koreai divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokság, melyen a magyar válogatott az ötödik helyen végzett. A magyar együttesnek – a mezőnyben egyedüliként - mindenféle eredménye volt. Egy rendes játékidőben elért győzelem (Korea), egy hosszabbításos győzelem (Japán), egy hosszabbításos vereség (Ausztria), és két rendes játékidőben elszenvedett vereség (Ukrajna, Szlovénia).

A feljutást érő első két helyen a két olimpiai résztvevő Ausztria és Szlovénia osztozott, így ők vehetnek részt a 2015-ös A -soportos világbajnokságon.

Sokan úgy ítélték meg, a magyar együttesnek – kis szerencsével – akár még a feljutásra is lehet esélye, ugyanakkor a korábbi klasszis játékos, Kangyal Balázs már a vb előtt úgy fogalmazott, annak is örülne, ha nem esnénk ki. Az igazság valahol félúton van. A magyar jégkorongsport ugyanis jelentős generációváltáson megy keresztül, így a most megszerzett hat pont a realitást mutatja.

A minimális elvárás a csapattal szemben a bentmaradás volt, és azt már előzetesen lehetett tudni, Dél-Korea legyőzésével ez elérhető. Az első meccsen ennek megfelelően besöpörték a győzelmet Hetényiék, de kísértett a tavalyi budapesti meccs, hiszen 4-0-ról és 6-1-ről sikerült „izgalmassá” tenni a meccs végét.

A folytatásban a vb leggyengébb teljesítményét nyújtva asszisztáltunk az ukránok sima győzelméhez, majd egy „vállalható” vereség következett a szlovénokkal szemben. Az igazán szomorú, hogy egyik meccsen sem sikerült gól lőnünk.

Ausztria ellen a vb talán legjobb teljesítményét nyújtva – előbb kétgólos előnyről egygólos hátrányba kerülve, majd hatalmas energiákat mozgósítva - sikerült döntetlenre hozni a meccset, a hosszabbításban azonban ők jobban sáfárkodtak az emberelőnyükkel, ami a győzelmüket jelentette számukra.

A záró fordulóban úgy állhattunk oda a japán meccshez, hogy nekik a győzelem a biztos feljutást jelentené, míg számunkra már nem volt tétje a találkozónak. A magyar csapat azonban hatalmas küzdőszellemről tett tanúbizonyságot, és háromszor is egyenlítve harcolta ki a ráadást, majd végül Vas Márton pazar büntetőinek köszönhetően a győzelmet is megszerezte.

Összességében elmondható, a magyar együttes teljesítette az elsődleges célt, kivívta a bentmaradást és a fiatalok szereplése okán bizakodva tekinthet a jövő felé. 

(Fotó:mti,archív)

Szapporói szereplésben bíznak a magyar hoki rajongói

2014.04.19. 14:55 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

0000000001Magyar-Brit_hetfo.jpgVasárnap kezdődik a divízió I/A jégkorong világbajnokság Dél Koreában, a Szöul melletti Gojangban. A magyar együttes ellenfelei a Koreai Köztársaság, Ukrajna, Szlovénia, Ausztria és Japán. Az első két helyezett feljut a 2015-ös A-csoportos világbajnokságra, az utolsó pedig kiesik, és jövőre a divízió I/B-ben szerepel.

Az ázsiai helyszín egyszer már szerencsét hozott a magyar együttesnek, hiszen 2008-ban a Szapporóban rendezett tornán hatalmas sikert ért el, amikor csoportját megnyerve feljutott az elit osztályba. De hogy is történt akkor?

A 2008-as divízió I-es jégkorong-világbajnokságot április 13. és április 19. között két csoportban bonyolították le, az A-csoport küzdelmeit Ausztriában, a B-csoportét Japánban rendezték. A vb-n 12 válogatott vett részt, két hatos csoportban.

A magyar együttes akkori ellenfelei közül Ukrajna az előző évben az A-csoport 16. helyén végzett és kiesett, Japán a rendező jogán szerepelt. Észtország előző évben a divízió I A csoportjának 4. helyén végzett, míg Litvánia ugyanakkor a divízió I B csoportjának 5. helyéről került a mieink csoportjába. A hatos leggyengébbnek tartott együttese Horvátország előző évben a divízió II A csoportjának 1. helyén végezve jutott fel.

A Pat Cortina által irányított együttes Észtországgal kezdett, és bár a harmadik percben hátrányba került, a harmadik harmadot 2-0-ra nyerve, végül 5-3-as sikerrel vette az első akadályt.

A folytatásban Litvánia ellen „igazságosan” minden harmadban két-két gólt szerezve 6-0-ra diadalmaskodtak Ladányiék, míg a házigazda ellen majdnem sikerült elszórni a 3-0-s előnyt, de végül egy utolsó perces góllal 4-2-re diadalmaskodott a magyar válogatott.

Horvátország meglepően jól tartotta magát, végül csak „behódolt” a 3-0-ra nyerő, és addigra az országot teljes hoki-lázba hozó magyar együttes előtt. Az ukránok elleni mindent eldöntő találkozón, már 3-0-ra is vezettünk, de az ellenfél nem adta olcsón magát, és feljött egy gólra. A hihetetlenül izgalmas csatát végül Vas Márton utolsó perces gólja döntötte el, így a magyar válogatott 70 év után jutott fel a legjobbak közé. 

Az ázsiai helyszín egyszer már bejött a hoki vb-n

2014.04.12. 12:01 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

szuper2.jpgTíz nap múlva kezdődik az év – számunkra - legfontosabb jégkorong eseménye a Divízió I/A osztályos világbajnokság, melyen a magyar együttes sorrendben a Koreai Köztársaság, Ukrajna, Szlovénia, Ausztria és Japán ellen mérkőzik. Rich Chernomaz szövetségi kapitány szerint az egyetlen konkrét kitűzött cél a vb-n, hogy a magyar jégkorong-válogatott kiharcolja a bennmaradást.

A kanadai szakember az esemény szerdai sajtótájékoztatón ugyanakkor elmondta, az erőviszonyok annyira kiegyenlítettek, hogy a dél-koreai tornán a csapat bármit el tud érni, így a feljutás sem elképzelhetetlen.

A magyar együttes először 1930-ban szerepelt a vb-n, de korábban nem is tudott volna, hiszen ez volt az első, az olimpiától független jégkorong-világbajnokság. Ezen a mieink az előselejtezőben az olaszokat verték 2-1-re, majd a negyeddöntőben az angoloknál bizonyultak jobbnak 4-2-re. A negyeddöntőben azonban a németekkel már nem bírtak és 4-1-es vereséget szenvedtek, így végül a hatodik helyen végzett Minder Frigyes együttese.

A második világháború utáni időszakban a magyar együttes sokáig nem szerepelt világbajnokságon 1963-tól pedig mintegy negyven évig a különböző átszervezéseknek köszönhetően „ingázott” a B-, illetve a C-csoport között.

A jelenlegihez hasonló lebonyolítási rendszerben 2001 óta szerepelnek a csapatok és a magyar együttes 2008-ig a második és a negyedik hely között végzett.

Az idei vb előtt optimizmusra adhat okot, hogy a legutóbbi ázsiai Divízió I-es vb kiemelkedően jól sikerült a magyar válogatottnak. 2008-ban Szaporóban magyar együttes mind az öt meccsét megnyerve, 22-7-es gólkülönbséggel, a sorsdöntő ukránok elleni meccset - Peterdi, Palkovics és Vas Márton két góljával - 4-2-re nyerve harcolta ki a feljutást az „elit osztályba”, az A-csoportba.

2009 a magyar hoki egyik legszebb éve volt, hiszen hetven év után először szerepelhettek legjobbjaink az A-csoportos világbajnokságon. A magyar csapat egy olyan lelki teherrel érkezett Svájcba, hogy a vb előtt nem sokkal veszítette el a magyar jégkorong egyik legnagyobb alakját Ocskay Gábort.

A játékosok azonban túl tudták tenni magukat a borzalmas tragédián és helyt álltak. A csoportmeccsek során a szlovákok csak 13 másodperccel a vége előtt tudták megszerezni a győztes gólt, Kanadát sikerült 9 gólon tartani, míg a fehéroroszoknak is csak az utolsó öt percben sikerült a maguk javára fordítani a meccsüket. 

Egy évvel az A-csoportos szereplés után, a Szlovéniában rendezett tornán a magyar együttes remekelt, hiszen négy forduló után úgy állt négy győzelemmel, hogy a horvátoktól, a lengyelektől és az angoloktól még gólt sem kapott. A hazaiak elleni sorsdöntő meccsen viszont négyet is, és mivel csak eggyel tudott válaszolni, így maradt a Divízió I-ben.

Három éve a Papp László Budapest Sportaréna volt a helyszín és a magyar együttes az utolsó pillanatig versenyben volt a feljutást jelentő első helyért. Dél-Koreát, Hollandiát és Spanyolországot magabiztosan vertük (Japán visszalépett a fukusimai atomkatasztrófa miatt), míg a sorsdöntő olaszok elleni meccsen kétszer is felálltunk kétgólos hátrányból, de végül hosszabbításban az olasz együttes jutott fel az A-csoportba.

A 2012-es tornán a magyar együttes szinte ugyanazokkal szerepelt együtt, mint idén, annyi különbséggel, hogy Dél-Korea helyett Nagy Britannia volt a hatodik az osztrákok, a szlovénok, az ukránok és a japánok mellett. Nem tudni két év alatt mennyit változott a világ, de a Ljubljanában rendezett tornán a Kevin Primeau által irányított magyar csapat két győzelemmel (japán, ukrán) és három vereséggel a harmadik lett.

Tavaly ismét Budapesten rendezték a Divízió I A csoportos tornát, melyen a magyar csapat „mindkét arcát” megmutatta, hiszen 3-0-s és 4-1-es vezetésről ki tudott kapni Dél-Koreától, ugyanakkor egy fantasztikus hangulatú találkozón 2-1-re megverte a későbbi feljutó Kazahsztánt. Ez a kétarcúság végül csak a harmadik helyre volt elég. Bízzunk benne, idén csak a szép arcukat mutatják Sofronék.

Ladányi szerint a Brassó elleni vereség is kellett a kupagyőzelemhez

2014.04.04. 09:13 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

ladanyi_nso_mti.jpgA hétvégén megrendezett Borsodi Magyar Kupával véget ért a hazai hoki-szezon. A kupát a Dab.Docler szerezte meg, amely ugyan a négycsapatos körmérkőzések során, az utolsó meccsen kikapott a Ferencvárostól, de előtte legyőzte a Volánt és a Miskolcot, így már két nap után kupagyőztesnek vallhatta magát.

A dunaújvárosiak egyik legjobbja az a Ladányi Balázs volt, aki az első meccs előtt vette át a MOL Liga legjobb csatárának járó trófeát és az első két nap alatt öt pontot (2 gól, 3 gólpassz) gyűjtött. Népszerűségét jól mutatja, hogy a fehérváriak elleni találkozó után ajándékokat kapott a Volán szurkolóitól, míg a miskolciak elleni párharc előtt az újvárosi és a fehérvári szurkolók együtt éltették.

Godó a Magyar Kupa után nyilatkozott honlapunknak és elárulta, hogy szerinte a Brassó elleni elődöntős vereség is „kellett” ahhoz, hogy legyőzhessék a Fehérvárt. Mivel a MOL Liga döntőjében így nem voltak érdekelve, olyan alapozást csinálhattak végig a szezon végén, mint amilyet augusztusban szoktak.

Ladányi egyébként az egész szezon során reálisan látta a Dab. helyzetét, hiszen a fölényesen megnyert alapszakasz után sem úgy beszélt a csapatáról, mint a legnagyobb esélyesről, többször is úgy fogalmazott, előbb be kell jutniuk a döntőbe, hogy megvédhessék címüket.

„Ez nem megérzés volt, nem vagyok egy pesszimista alkat, inkább egy földhöz ragadt és a való világban élő ember. Hiába beszélünk a döntőről, ha nem tudunk odáig eljutni. Lehet, hogy ez volt az egyik baj, hogy az elődöntőről szinte alig esett szó” – mondta az elmúlt évtized egyik legjobb magyar játékosa még a kupadöntő előtt.

Véleménye szerint nem annyira szokatlan eset az övék, hiszen nálunk magasabban jegyzett bajnokságokban, mint például a Szlovák Extra Ligában, vagy az NHL-ben is előfordult már, hogy a rájátszásban az alapszakasz nyolcadik helyezettje kiverte az elsőt. 

Úgy véli a Sapa Fehérvár AV19 ugyanebbe a hibába esett bele velük szemben a Magyar Kupa négyes döntőjében, hiszen mindenki elkönyvelte a sikerüket, végül mégis meg kellett elégedniük a második hellyel.

„Az egész bajnokság ennek fényében volt felépítve, hogy a döntőre legyünk csúcsformában. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, nem volt olyan hosszú a cserepadunk, mint kellett volna” – mondta Ladányi, aki szerint furcsa volt nézni a csapattársait a Brassó elleni utolsó meccs után, hiszen úgy nyertek magyar bajnoki címet, hogy a hokiban megszokott rájátszásos rendszerben, nem kellett meccseket nyerniük érte, így a sportágban megszokott bajnoki ünnep, vagy öröm sem olyan, mint amilyen lehetett volna.

De hogy még furcsább legyen a szezon vége, ehhez jött hozzá, hogy a Magyar Kupában sem a sorozat végén, hanem már a második meccs után ünnepelhettek.

(Fotó:nso.hu/mti)

Ladányi: Minden játékos megérdemli, hogy úgy búcsúzzon, ahogy szeretne!

2014.03.30. 13:50 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

ladanyi_origo.jpgA héten hatalmas megdöbbenést okozott, hogy Rich Chernomaz a magyar jégkorong válogatott szövetségi kapitánya nem hívta meg a vb-re készülő bő keretbe sem az utóbbi két évtized legeredményesebb játékosát, Ladányi Balázst. A döntés természetesen nagyon meglepte Ladányit is, aki honlapunknak mondta el véleményét az ügyről.

Ladányi Balázs, az elmúlt két évtized meghatározó játékosa nem kapott meghívót a divízió 1/A világbajnokságra készülő jégkorong-válogatottba. Az aktív játékosok közül ő viselte a legtöbbször a válogatott mezét, zsinórban 19 évig szerepelt a világbajnokságokon, de Rich Chernomaz döntése nyomán Dél-Koreában azonban már nem lesz ott.

„Hétfő óta tudom. Egy ismeretlen szám keresett, először fel se akartam venni. Chernomaz kérdezősködött, milyen volt a rájátszás, mi van a játékosokkal, akik a válogatottban érintettek, majd végül elmondta, hogy ez a döntés született, nem hívnak be még a keretbe se. Olyan játékosokkal utaznak, akikre az elkövetkezendő 10 évben lehet számítani. Indoknak a fiatalítás mellett a MOL Ligába igazolást mondta, valamint azt, hogy az elmúlt két válogatott tornán nem olyan teljesítményt nyújtottam, amit elvárnak tőlem” – mondta Ladányi arról mikor és miként tudta meg a rossz hírt.

A Godó becenévre hallgató játékos elárulta, arra a kérdésére, hogy még az esélyt sem kapja meg, egy határozott nem volt a válasz, így elköszönt és letette a telefont. „Úgy gondolom az én tisztem az lett volna, hogy kimegyek az utolsó vb-re, megpróbálom legjobb tudásom szerint segíteni a csapatot, utána pedig visszavonulok, jövőre szépen besétálok civilben a jégre, elbúcsúztatnak, és viszlát” – mondta Godó arról, miként képzelte ő a búcsúját a válogatottól.

Úgy véli korábban nem volt semmi probléma közte és a kapitány között, ezért szerinte, az lett volna az egyetlen elfogadható megoldás, ha felajánlják neki a vb-szereplést, de már most szólnak, hogy jövőre nem számolnak vele. 

„Most Chernomaz döntésének köszönhetően egyszerűen nem tudok visszavonulni a válogatottól. Én ugyanis nem döntöttem el, hogy vissza akarok vonulni és úgy gondolom, hogy ő nem vonultathat vissza. Én dönthetek így, de még egyszer mondom, nem akartam visszavonulni” – mondta még mindig kissé felindultan Ladányi.

Ha a 38 éves klasszis pályájába az ifi éveket is beleszámítjuk, zsinórban több mint 20 vb-n szerepelt, eredményeit tekintve pedig a legeredményesebb a válogatott történetében.

„Tisztelem, mint edzőt, de ne felejtsük el honnan indultunk és hol vagyunk most. Aki 19 felnőtt vb-n ott volt, tehát annyi edző elvitte, az azért valamit tett a magyar jégkorongért.

Minden egyes játékos megérdemli, hogy úgy búcsúzzon, ahogy szeretne! Nekem ez a lehetőség nem lesz meg. Amikor lejár az ő mandátuma, én 41 évesen már nem fogok küzdeni” – mondta a MOL Liga idei pontkirálya, akit, a legjobb csatárnak választottak és az All Star csapatban is helyet kapott.

Ladányi elárulta, életében egy válogatott tornára mondott nemet, de már akkor megbánta, amikor még el sem utaztak a többiek. Akkor úgy érezte kell a pihenés, de azóta soha nem mondaná vissza a szereplést a nemzeti együttesben.

„Nem sok mindenkivel beszéltem, de két régi „harcostárssal” Baluval (Horváth András) és Tokival (Tokaji Viktor) több mint félórákat. Egy biztos, jelenleg úgy tűnik, már nem leszek válogatott, de ha valami oknál fogva a közeljövőben más lenne a kapitány és hívna, biztos, hogy mennék” – mondta Ladányi.

A dunaújvárosi közönségkedvenc végül üzengetés helyett a legjobb módját választotta annak, hogy bizonyítsa Rich Chernomaznak, hogy nem biztos, hogy jól döntött amikor kihagyta a vb-re készülő válogatott bő keretéből. Ladányi profi játékoshoz hűen a pályán, játékával üzent, mégpedig a Magyar Kupa négyes döntőjében, ahol a DAB előtt az EBEL-induló Volánt verte a vezérletével (2 gól egy gólpassz), majd a második napon a Miskolcot is legyőzte. Ladányi ez utóbbi meccsen is szerzett két pontot, így alaposan kivette a részét abból, hogy a DAB egy fordulóval a vége előtt már Magyar Kupa győztesnek vallhatja magát. Hogy ezek után Chernomaz meggondolja-e magát, és mégis ad bizonyítási lehetőséget Ladányinak, azt nem lehet tudni, mindenesetre ha így tenne, azzal nem hogy nem kisebbítené a nimbuszát, de sokak szemében nagyon nagyot nőne.