MOL csapat Jégkorong Blog

Olimpiai selejtezővel ünnepelhet a jégkorong-szövetség

2012.01.01. 07:11 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

A 2011-es évben a legjelentősebb hazai sportesemény a Divízió I-es jégkorong világbajnokság volt. Ezen a magyar válogatott remekül szerepelt, végül azonban Olaszország mögött  „csak” második lett, így nem sikerült kiharcolni a feljutást az A-csoportba.

Szerencsére rangos eseményt jövőre is rendezünk, de egyébként is egy roppant mozgalmas év elé néz a hazai jégkorongsport. A leköszönő és az érkező évet a női U18-as válogatott köti össze. Az ifik a sikerrel vett kvalifikációs torna után jelenleg (december 29. és január 4. között) éppen Norvégiában Tromsőben szerepelnek a divízió I-es világbajnokságon.

A nőknél a felnőttek jövőre Mariborban vesznek részt a divízió II A-csoportjának küzdelmeiben. A mieinknek Ausztráliával, Horvátországgal, Új-Zélanddal, Észak-Koreával és Szlovéniával kell majd megküzdeniük.

A férfiak számára is Szlovénia lesz a legfontosabb verseny helyszíne. Az IIHF döntése értelmében ugyanis itt rendezik az egycsoportosra szűkített Divízió I-es vb-t. Az április 15. és 21. között megrendezendő tornán Sofronéknak Ausztria, Nagy-Britannia, Japán, Szlovénia és Ukrajna lesz az ellenfele az A-csoportos részvétel kiharcolásáért.

Az U20-as válogatottunknak sajnos nem sikerült feljutnia a minap véget ért divízió II-es A-csoportos vb-n. Az Ukrajnában szerzett bronz az első magyar érem a 2012-es világbajnoki sorozatban, hiszen a donecki junior torna hivatalosan már a 2012-es versenynaptár része volt.

Az U18-asok április 11-17-én esedékes világbajnoksága elé különös érdeklődéssel tekinthetünk, hiszen az ifik divízió I B-csoportos vb-jének ez alkalommal Székesfehérvár adhat otthont. A mieink Ausztria, Fehéroroszország, Kazahsztán, Lengyelország és Ukrajna U18-as együttesével találkoznak az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban.

Azonban nem ez lesz a legrangosabb hazai hokis rendezvény. A nemzetközi szövetség döntése értelmében Magyarország bonyolíthatja le a 2014-es téli olimpia egyik selejtező csoportjának küzdelmeit 2012. november 8. és 11. között.

Ezt tekinthetjük akár ajándéknak is, hiszen a Magyar Jégkorong Szövetség jövőre ünnepli 85. születésnapját. Az MJSZ 1927-ben alakult meg, a „jéghokki” bölcsője itthon a Városligeti Műjégpálya volt. 1928-ban már részt vettünk a St. Moritz-i téli olimpián is. Válogatottunk legutóbb 1964-ben, Innsbruckban szerepelt az ötkarikás játékokon.

A mostani selejtezőkre az IIHF három négyes csoportot alakított ki, ezek egyikének lesz házigazdája a magyar szövetség. A Papp László Budapest Sportarénában lebonyolítandó torna mezőnyének összetétele majd csak a jövő májusi hivatalos IIHF-világranglista alapján dől el.

A kvartettekből csak az első helyezett jut tovább a selejtezőbe, ahol a világranglista 10-18. helyezettjei szerepelnek a három előselejtezős továbbjutóval együtt. A három kvalifikációs tornára 2013. február 7. és 10. között kerül sor, és a három első helyezett vehet részt a 12 szereplős szocsi téli olimpián (a ranglista 1-9. helyezettje alanyi jogon jut kvótához).

A magyar válogatott a 2010-es vancouveri olimpia kvalifikációja során Szerbia, Horvátország és Litvánia előtt megnyerte a 2008-as budapesti előselejtezős kvartettet, ám a 2009 tavaszi rigai selejtezőből már sikerült továbblépnie Lettország, Olaszország és Ukrajna ellenében.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-jegkorong.blog.hu/api/trackback/id/tr433508007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása